Owsiane ciasteczka z dodatkiem dyniowego puree. Mięciutkie w środku i lekko ciągnące od płatków owsianych, aromatyczne, a dodatek suszonej żurawiny to przysłowiowa kropka nad ‘i’.
Składniki:
- 220 g płatków owsianych
- 100 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g ksylitolu
- 120 g masła, roztopionego
- 150 g puree z dyni
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 80 g suszonej żurawiny
Wykonanie:
W naczyniu umieścić pierwsze 6 suchych składników i wymieszać, następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką. Odstawić na 15 minut do nasiąknięcia płatków. Jeśli konsystencja ciasta będzie sucha, dodać 1 – 2 łyżki puree z dyni, jeśli zbyt mokra – poczekać jeszcze dłużej lub dosypać 1 – 2 łyżki płatków owsianych.
Po tym czasie z ciasta formować kulki i układać na blaszce wyłożonej na papierem do pieczenia, spłaszczać łyżką (ciastko nie powinno być zbyt cienkie by po upieczeniu nie było twarde).
Piec w temperaturze 175ºC z termoobiegiem przez około 15 – 17 minut w zależności od grubości ciastek. Ciastka powinny się zarumienić na brzegach i od spodu. Wyjąć i przełożyć na metalową kratkę, do wystudzenia.