Ryba z pieca, dietetyl Leszno, dietetyk, przepis, dieta

Rybka lubi pływać

No właśnie, po co jeść ryby?

Media huczą, dietetycy zachęcają, lekarze zalecają, a Polacy? Nie jedzą 🙂 

Łatwiej powiedzieć: –A tam! Rybę mi każą jeść, bzdura! jeśli nie wiadomo czemu to właściwie takie ważne. I tu pojawia się ten wpis, cały na szaro (na białym tle!) i zdziera z rozmachem kurtynę niewiedzy, ściąga bielmo z oczu rybnych agnostyków i oznajmia- BO TAK!

Oczywiście żartuję i zachęcam do łyknięcia wiedzy w  malutkiej pigułce. A na końcu wpisu znajdziecie przepis na bardzo smaczną i prostą w przygotowaniu rybkę z pieca.

Korzyści płynące z rybną ławicą

Ryby to jedno z najlepszych źródeł kwasów omega-3 

I można by się rozpisywać nad ogromną rolą jaką pełni odpowiednia podaż tychże kwasów.  Ale równie dobrze można przytoczyć wielką sentencję dietetyków: Najlepszą gwarancją zdrowia jest odpowiednio zbilansowana dieta bogata we wszystkie jej składniki, a nie suplementacja pojedynczych elementów w dawce pięć milionów gramów na godzinę. Ale to pewnie już wiecie, więc przedstawiam Wam szczegółowo rolę kwasów omega-3.

Przede wszystkim normalizują one ciśnienie tętnicze oraz obniżają stężenie triacylogliceroli. Wpływając na funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają “wydolność” mózgu oraz wykazują działanie ochronne na narząd wzroku. Odpowiednia podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych może ochronić nas przed zbliżającą się wielkimi krokami jesienną chandrą! Ponadto omega-3 wzmacnia układ immunologiczny, łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów, astmy, tocznia rumieniowatego, chroni przed niektórymi chorobami nerek a nawet zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Więc.. jedz ryby!

A oprócz tego..

Ryby są rewelacyjnym źródłem pełnowartościowego białka, które (w odróżnieniu do mięsa wieprzowego) nie jest owiniętę w kołderkę nasyconych kwasów tłuszczowych. Białko jest elementem niezbędnym do wzrostu i rozwoju organizmu, produkcji enzymów, hormonów i przeciwciał.  Porcja 100g większości ryb i skorupiaków dostarcza około 20 g białka, czyli jedną trzecią dziennej zalecanej dawki spożycia białka dla osób dorosłych. Białko ryb o wysokiej wartości odżywczej, zawiera dużo niezbędnych aminokwasów egzogennych. Jest ono łatwostrawne i przyswajalne przez organizm ludzki w każdym wieku. Ponadto dary z sieci rybackiej są niskokaloryczne więc są świetnym elementem diety osób chcących zrzucić nadprogramowe wałeczki.  Ryby i owoce morza to nie tylko źródło wartościowego białka i tłuszczu, ale także skarbnica wielu cennych substancji mineralnych, takich jak żelazo, cynk i wapń (największe ilości wapnia zawierają drobnoościste ryby z puszki).Dlatego- jedz ryby! 

Dobrze, to ile tych ryb jeść?

Zalecane spożycie dla Europejczyka to dwie porcje ryby w tygodniu. 

Porcja to zarówno świeża ryba na obiad jak i pasta z tuńczyka na kolację. A może sałatka? A może śledź na imieninach u szwagra?

 W Polsce znane jest takie śmiszne powiedzonko, najczęściej padające spod bujnego szaro-białego wąsa, że RYBKA LUBI PŁYWAĆ, HEHE! A wiecie co jest najciekawsze? Że o tym środowisku wódnym dla rybki to większość pamięta i dba, żeby dolewać do źródełka regularnie, a o biednej rybce to już niekoniecznie…

Nie bądź obojętny, zarybiaj swoje stawy i- jedz ryby!

Przepis na rybę z pieca

Przedstawiam Wam przepis na pyszny obiad! Przygotowanie zajmuje maksymalnie kwadrans! Pieczenie- około godzinę. I voilà- porcja rybki ląduje w żołądku, my przyrastamy w siłę, a kubki smakowe szaleją z radości 🙂

Ryba z pieca, dietetyl Leszno, dietetyk, przepis, dieta

Składniki:

  • 2 pstrągi 
  • 1 batat
  • 3 ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki
  • cebula
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy
  • cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek (najlepiej gałązka, ale przyprawa w paczce też da radę)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Marchew, batat, ziemniaki, pietruszkę obrać, umyć i pokroić w słupki lub w kostkę. Cebulę pokroić na ćwiartki. Warzywa przełożyć do formy do pieczenia, dodać oliwę, sól, pieprz, pół szklanki wody, wymieszać. 
  • Rybę umyć, wysuszyć, posolić, dodać pieprz. Do środka tuszy włożyć 3 plastry cytryny (lub pokropić wnętrze sokiem z cytryny), 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki i gałązkę tymianku. Przełożyć rybę na warzywa w formie. Włożyć do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piec około godziny. Jeśli warzywa będą się przypiekać, należy podlać je wodą
  • That’s it! Wyciągasz i jesz rybę! 🙂
P.s. To oczywiście przepis na obiad dla rodzinki lub bardzo kochającej się parki (to określenie przeczytałam ostatnio w ogłoszeniu o mieszkaniu i bardzo mnie to urzekło)  🙂 

2 comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *