Ty buraku!

Oto wpis prawdziwie slow food’owy z domieszką wiedzy na temat naszego ojczystego buraka oraz z rozgrzewającym zmysły i ciało przepisem 🙂

Czy słusznie określenie kogoś burakiem powinno mieć negatywny wydźwięk? Cóż, odpowiedź nie jest taka jednoznaczna. A dlaczego? Oto kilka powodów:

 

1. Obecna w soku z buraka betanina jest silnym antyoksydantem. Dzięki temu ogranicza działanie wolnych rodników w organizmie oraz posiada właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne. Z tego powodu warto sięgnąć po szklankę soku z buraka przy wszelkich infekcjach (bakteryjnych i wirusowych) i stanach zapalnych. Dodatkowo ma działanie chemoprewencyjne.

 

2. Regularne picie soku z buraka spowalnia procesy starzenia się organizmu. To również za sprawą antyoksydantów. Od pewnego czasu wzrasta trend na picie zdrowych soków i ta moda to jedna z niewielu, które aprobuję w aspekcie dietetycznym. Jedyne o czym musimy pamiętać, to duża zawartość cukrów w wyciskanych (szczególnie owocowych) sokach, przy proporcjonalnie niewielkiej ilości błonnika ograniczającego jego wchłanianie.

 

3. Jedz buraki przy anemii! No właśnie.. często można się spotkać z takimi radami.

Skąd takie przekonanie? A stąd, że buraki faktycznie zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia witamin i składników mineralnych, zwłaszcza potasu, wapnia, żelaza, folianów oraz antocyjanów. Mimo to nie ma żadnych wiarygodnych przesłanek naukowych żeby sądzić, że spożycie buraków czy soku z buraków ma wpływ na podniesienie poziomu żelaza we krwi. Żelazo zawarte w roślinach ma postać niehemową co skutkuje znacznie gorszą jego przyswajalnością mieszczącą się w granicy 2-5%. Przy założeniu, że 100 g buraków zawiera 1,7 mg żelaza faktycznie trudno byłoby nadrobić niedobory żelaza tymże warzywem. Jednak dodatek soku z cytryny może chociaż zwiększyć jego wchłanianie, dobre i to!

 

4. Sok z buraka dla sportowców! Kiedy wypijemy sok z buraków, zwiększa się w organizmie stężenie azotanów. Na drodze wielu szlaków metabolicznych, uzyskujemy z nich związek chemiczny- tlenek azotu, który następnie reguluje pracę mięśni między innymi na skutek kontroli przepływu krwi, kurczliwości, homeostazy glukozy i wapnia, i tym podobnych. Największe efekty tego legalnego dopingu odczują sportowcy amatorzy, których wysiłek trwa do 40 minut.

 

5. Zmniejszone wytwarzanie tlenku azotu lub ograniczenie jego biodostępności jest przyczyną skurczu naczyń i adhezji leukocytów do śródbłonka, zwiększenia agregacji płytek krwi, powstawania zakrzepów oraz zwiększonej proliferacji komórek mięśni gładkich naczyń. Tym samym możemy powiedzieć, że wkomponowanie warzywa w jadłospis może przyczynić się do regulacji ciśnienia tętniczego, rozszerzenia naczyń krwionośnych i usprawnienia przepływu krwi.

Tak więc, gdy następnym razem zechcesz w złości nazwać kogoś burakiem, zastanów się, czy nie sprawisz mu tym komplementu..

A wracając do slow food mood – jak wykorzystać buraka w polepszaniu humoru? Po pierwsze- zalecana wyprawa rowerowa na targ albo ogród i dorwanie godnych okazów buraczanych!

A po powrocie przygotowanie najlepszego na pierwsze chłodne dni barszczu ukraińskiego. Z lekką modyfikacją w postaci zamiany zwykłej kapusty na kapustą kiszoną!

 

Składniki:

  • marchewki – 2 szt.
  • korzeń selera – 1 szt.
  • pietruszka – 1 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • udka kurczaka- 2 szt.
  • ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz
  • buraki – 4 szt.
  • ugotowana biała fasola – 130 g/ puszka białej fasoli konserwowej
  • czosnek – 2 ząbki

 

Wykonanie:

Buraki pokrojone w kostkę gotujemy w wodzie lub opcja dla szczęściarzy posiadających piec kaflowy- pieczemy w formie do miękkości podlewając wodą.

W tym samym czasie gotujemy wywar mięsny z przyprawami (bez soli), cebulą (najlepiej lekko podpieczoną na ogniu) oraz czosnkiem, do którego po lekkim podgotowaniu mięsa dodajemy włoszczyznę. Następnie dodajemy ugotowane buraki, kapustę kiszoną oraz fasolę i solimy. Całość zostawiamy na wolnym ogniu do uzyskania niepowtarzalnego aromatu.

I tak oto z buraka rosnącego całe lato na grządce, powstaje rozgrzewający i pachnący barszcz.

Źródła:

– Liao J.K. Endothelium and acute coronary syndromes. Clin. Chem. 1998; 44: 1799–1808.

– Aleksander Goch, Jan Henryk Goch Dysfunkcja śródbłonka u chorych na nadciśnienie . Nadciśnienie tętnicze. 2005; 9; 2

-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425174/ data wejścia na stronę: 07.09.2019r.

– Larsen FJ., Weitzberg E., Lundberg JO. i wsp.: Effects of dietary nitrate on oxygen cost during exercise. Acta Physiol (Oxf) 2007, 191:59 – 66.

– Jones  AM.: Dietary nitrate supplementation and exercise performance Sports Med 2014, 44:35 – 45.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *